Romanların Sorunlarına Akademik Yaklaşımlar

Trakya Üniversitesi Roman Dili ve Kültürü Araştırmaları Enstitüsü, 8 Nisan Romanlar Günü münasebetiyle “Romanların Sorunlarına Akademik Yaklaşımlar” konulu bir panel düzenledi.

Moderatörlüğünü Roman Dili ve Kültürü Araştırmaları Enstitüsü Müdür Yardımcısı Öğr. Gör. Dr. Tülay Tekin Yılmaz’ın yaptığı çevrim içi panelde, Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emine Didem Evci Kiraz, Sakarya Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yusuf Genç ve KTO Karatay Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Dilara Ustabaşı Gündüz konuşmacı olarak yer aldı. Panelde, Roman vatandaşların sağlık, eğitim, iş yaşamı ile sosyal ve kültürel alanlarda yaşadıkları sorunlara ve çözüm önerilerine değinildi.

Panel, Roman Dili ve Kültürü Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Gökhan Ilgaz’ın açılış konuşması ile başladı. Ilgaz konuşmasında, Enstitünün faaliyetlerinden bahsederek, Türkiye’nin bu alandaki tek akademik hakemli dergisi olan Roman Dili ve Kültürü Araştırmaları Enstitüsü Dergisi’ni tanıttı.

“Herkes İçin Sağlık” konulu sunumu gerçekleştiren Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emine Didem Evci Kiraz, dünyada sağlık alanında atılan adımların önemine ve bu alanda Türkiye’de yürütülen faaliyetlere değindi. Sağlık hizmetlerinin ve sosyal etkinliklerin herkes için eşit ve adaletli biçimde olması gerektiğini dile getiren Kiraz, “Sağlık bütüncül bir bakış açısı gerektirir. Herkes için sağlık insanlara daha yüksek yaşam standardı sağlamak için vardır.” ifadelerini kullandı. Sağlık alanında roman vatandaşlar ile ilgili yapılan çalışmaları takip ettiklerini ve desteklediklerini ifade eden Kiraz, 23 Ocak 2023 tarihinde Roman Vatandaşlara Yönelik Yeni Strateji Belgesi’nin (2023-2030) Resmi Gazete 'de yayımlanarak yürürlüğe girdiğini söyledi.

Sakarya Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yusuf Genç, “Romanların Eğitim ve İstihdam Sorunları” başlıklı sunumunda roman vatandaşların sosyal, kültürel ve eğitim alanlarında yaşadıklarından bahsetti. Roman vatandaşların erken yaşta evlilik ve çalışma hayatına atıldıklarını belirten Genç, bunun da eğitim yaşamından çok erken yaşta kopmalarına neden olduğunu belirtti. Toplumun bu konuda bilinçlendirilmesi gerektiğinin altını çizen Genç, “Toplum, Romanları bu düzeye baskılayarak getiriyor. Romanlar bir rol modeli olmadığı için eğitimden koparak gelişimlerini tamamlamadan iş hayatına atılıyor. Bu da yaşam kalitelerinin düşmesine neden oluyor.” dedi.

KTO Karatay Üniversitesi Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Dilara Ustabaşı Gündüz ise “Romanlara Yönelik Sosyal İçerme Politikaları” başlıklı bir sunum gerçekleştirdi. Gündüz, roman vatandaşlara ön yargıyla yaklaşıldığı ve bunun da dezavantajlı konuma düşmelerine neden olduğunu söyledi. Gündüz Roman vatandaşların sosyal, kültürel, ekonomik ve eğitim alanlarında var olabilmeleri için bu konuda toplumsal farkındalık oluşturulması gerektiğini vurguladı.

Panele Trakya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sevinç Maden, Roman Dili ve Kültürü Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Gökhan Ilgaz, Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Levent Doğan,  Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Hüseyin Rıza Ferhat Karabulut, Balkan Araştırma Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. İbrahim Kelağa Ahmet ile enstitü çalışanları, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, öğrenciler ve akademisyenler katıldı.Resim

Bu içerik 10.04.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 1082 kez okundu.