ROMAN ÇALIŞTAYI (14 Şubat 2015)

Roman Çalıştayı, Trakya Üniversitesi, Uluslararası Kalkınma ve İşbirliği Derneği (UKİD), Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA), Balkan Roman Federasyonu (BAROM) ve Edirne Roman Kültürünü Araştırma, Geliştirme ve Yardımlaşma Derneği’nin (EDROM) işbirliği ile Balkan Kongre Merkezi Senato Toplantı Salonu’nda 14 Şubat 2015 tarihinde gerçekleştirildi.


Çalıştayın açılışına, Makedonya Cumhuriyeti Bakanı Nezdet Mustafa, Rektörümüz Prof. Dr. Yener Yörük, Büyükelçi Murat Ahmet Yörük, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Süleyman Pişkin, Uluslararası Kalkınma ve İşbirliği Derneği (UKİD) Başkanı Musa Serdar Çelebi ile çeşitli Roman dernek ve federasyon başkanları ve akademisyenler katıldı.


Mehter Takımının Konseri ile başlayan çalıştay ile ilgili ve Roman Dili ve Kültürü Araştırma Enstitüsü Müdürü Yrd. Doç. Dr. Veysi Akın bilgi verdi ve Roman Dili ve Kültürü Araştırma Enstitüsü’nün tarihini anlattı.


Trakya Üniversitesi’nin tanıtım videosuyla devam eden çalıştayda, daha sonra Roman dernek ve federasyon Başkanları, Roman Dili, Roman Kültürü’nün gelişmesini dile getirerek, Trakya Üniversitesi’nin önemli bir görev üstlendiğini vurguladılar.


 “Roman Dili ve Kültürü Enstitüsü’nün, devletin ve ülkemizin Romanlara ne kadar önem verdiğinin göstergesidir.” diyen Rektörümüz Prof. Dr. Yener Yörük konuşmasını, “Dernek ve federasyon başkanlarının Romanların durumu konusunda konuşmalarından memnun oldum. Farklılıklarımız, zenginliklerimizdir. Beyazı beyaz yapan gökkuşağındaki yedi renktir. O yüzden biz siyahı istemiyoruz, beyazı yani farklılıkları istiyoruz” şeklinde sürdürdü. Rektörümüz konuşmasının sonunda, Roman Dili ve Kültürü konusundaki  Balkan Üniversiteleri ile işbirliği yapacaklarını kaydederek, çalıştayın başarılı geçmesini temenni etti.


Makedonya Cumhuriyeti Bakanı Nezdet Mustafa yaptığı konuşmasında, BAROM’un işlevine vurgu yaptı ve Türkiye’deki 14 Roman dernek ve federasyonun da aynı şekilde tek çatı altında birleşip daha güçlü olması gerektiğini belirtti. Ayrıca, Romanlarla ilgili bu tarz etkinliklere her zaman destek vereceklerini söyledi ve çalıştayın faydalı olmasını diledi.


İlk oturumun sonunda Sayın Bakan Rektörümüze daha önceki gelişinde  Roman Dili ve Kültürü Araştırma Enstitüsü ziyaretinde çekilen görüntüleri hediye etti. Rektörümüz de kendilerine Roman Dili ve Kültürü Araştırma Enstitüsü’nün ilk yayını olan, Prof. Dr. İbrahim Sezgin Hocamızın hazırladığı "Osmanlı Romanlarının Sosyal ve Ekonomik Hayatına Dair Belgeler" adlı kitabını sundu.

Ek Resimler
Bu içerik 16.02.2015 tarihinde yayınlandı ve toplam 1015 kez okundu.