BAHARIN COŞKUSU, “KAKAVA HIDIRELLEZ ŞENLİĞİ”YLE TRAKYA ÜNİVERSİTESİ’NDE

Trakya Üniversitesi Roman Dili ve Kültürü Araştırmaları Enstitüsü’nün düzenlediği “Kakava Hıdırellez Şenliği”, 3 Mayıs Perşembe günü, Balkan Kongre Merkezi’ndeki bir dizi etkinlikle gerçekleştirildi. Baharın coşkusunu Trakya Üniversitesi’ne taşıyan programa, Roman Dili ve Kültürü Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Özcan Aygün, Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Levent Doğan, Roman Dili ve Kültürü Araştırmaları Enstitüsü Müdür Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Selma Sol, Edirne Meriç İlkokulu Müdürü Azize Firdevs Turan, Babaeski Ortaokulu Müdürü Dilek Çalımlı, STK temsilcileri ve öğrenciler katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’yla başlayan etkinliğin açılış konuşmasını yapan Roman Dili ve Kültürü Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Özcan Aygün, “Dünyaca tanınmış seyyahlardan Lady Montagu, kaleme aldığı eserlerde Edirne’ye hayran kaldığını ve bu hayranlığını, ‘En büyük servet, Edirneli olmaktır.’ sözüyle ifade eder. Edirne’yi ziyaret eden bir diğer isim de Cumhuriyet Dönemi Türk Şiiri'nin en büyük temsilcilerinden Yahya Kemal Beyatlı’dır. Beyatlı, ‘Biz toprağın altındaki ervahımızın ruhlarıyla bir arada yaşayan bir milletiz.’ der. Ben de tarihimizi bu sözlerle bütünleştirerek Kakava ve Hıdırellez’i sizlere anlatmak isterim.” diyerek konuşmasına başladı.

Aygün, “Edirne, 1361 yılının, 5 Mayıs’ı 6 Mayıs’a bağlayan gecesinde fethedildi. O gece büyük bir güneş tutulması yaşanır. Kakava ateşinin yakılması bu tutulmayla bağlantılı görülür. Fetihle elde edilen bu topraklar, 1361 yılından bu yana bizim ve altında yatan ceddimizle ervahımızın… Hepsi, Edirne’yi fethederken canları ve başları ile seve seve şehitliği göze aldı. ‘Ölürsek yer beğenir, kalırsak er beğenir.’ diyerek şehit oldu. Bu sebeplerledir ki, buranın adı da Balkan Yerleşkesi’dir. Balkan Savaşları’ndan günümüze pek çok atamız bu topraklar için şehit düştü. Hıdırellez ile Kakava’nın bağlantısına geldiğimizde, Edirne’nin fethiyle birlikte Hristiyan toprağı Müslüman toprağı olduğu için ‘kahkaha günü’ olarak ilan ediliyor. Kahkaha günü zamanla ‘Kakava’ya dönüşüyor. Kakava’nın köken olarak dayandığı teori bu şekilde açıklanıyor. Bir diğer teoriye göre ise Kakava, yaz aylarının başlangıç günü. Hıdırellez’e baktığımız zaman Hz. Hızır ve Hz. İlyas peygamberlerin isimlerinin birleşmesinden ortaya çıkan bir kelime. Bizim açımızdan önemine bakıldığında ise Hıdırellez, Türkler İslamiyet’i kabul ettikten sonra dini bir ritüel olarak karşımıza çıkıyor. Adak kurbanlarının kesildiği, baharın karşılandığı, dileklerin tutulduğu, nevruz günlerinin ardından gelen sıcak yaz günlerinin başlangıcı olduğu görülüyor. Balkanlar’da yaşayan ve coğrafyamıza göç eden Müslüman Roman kardeşlerimiz, Balkanlar’da, Gregoryen Takvimi’ne göre 14-15 gün önce Hıdırellez’i kutluyor. Bu tarihler zamanla birleşiyor. Edirne’ye göç ederek gelen muhacirlerle Edirne’nin fetih tarihine denk gelen ve kutlamaların yapıldığı ‘kahkaha günü’ içerisinde Hıdırellez’i kutlamaya başlıyorlar. İşte bu noktada Edirne’nin ve yan tarafında bir nahi gibi duran Kırklareli’nin diğer Müslüman Türk coğrafyasındaki yerlerden farklı bir yönüyle Hıdırellez’i kutladığını görüyoruz. Yani Hıdırellez, Edirne’nin fetih tarihi ile birlikte çeşitli etkinlikler dahilinde coşkuyla kutlanıyor. İstanbul payitaht olduktan sonra önde gelenler ve bürokratlar Edirne’den çekilince yerlerine Roman vatandaşlarımız geçiyor ve Hıdırellez etkinlikleriyle bir arada ‘kahkaha bayramı’nı devam ettiriyorlar. Bu tarihi bilgiler ışığında, tüm Roman kardeşlerimizin bayramını, Hıdırellez’i ve Edirne’nin fethini kutluyor, katılımcılara iyi seyirler diliyorum.” dedi.

Babaeski Ortaokulu Müdürü Dilek Çalımlı ise Babaeski Ortaokulu öğrencileriyle birlikte Kakava Hıdırellez Şenliği etkinlikleri kapsamında Trakya Üniversitesi’nde olmaktan gurur ve mutluluk duyduklarını belirterek Hıdırellez’de doğan biri olarak bu günün kendisi için çok anlamlı olduğunu ifade etti. Şenlik kapsamında gerçekleştirilecek bir etkinlik için 29 öğrencisinin iki ay boyunca aralıksız çalıştığını vurgulayan Çalımlı, öğrencilerinin gecede Roman kültür ve geleneğini katılımcılara doyasıya yaşatacağını belirtti. Öğrencilerinin, yerli, yabancı, klasik ve rap müzik örnekleri sergileyeceklerini belirten Müdür Dilek Çalımlı izleyicilere keyifli ve eğlenceli dakikalar diledi.

“Kakava Hıdırellez Şenliği” kapsamındaki etkinlikler, açılış konuşmalarının ardından Edirne Meriç İlkokulu öğrencilerinden oluşan Mehteran Takımı’nın konseri ile başladı. Konserin ardından Mehmet Ali Kuş, izleyicilere roman müzikleri eşliğinde bir dans performansı sergiledi. Program, Meriç İlkokulu’nun ve Babaeski Merkez Ortaokulu’nun ritim grubu konseriyle devam etti. Ritim grupları solo, düet, ritim ve beatbox tarzında performanslarla izleyicilere keyifli anlar yaşattı. Gündüz Kakava ateşinin yakılmasıyla başlayan “Kakava Hıdırellez Şenliği” programı, Trakya Üniversitesi Devlet Konservatuvarı öğrencilerinden Alper Zulüfoğlu (klarinet), Göksun Zurna (saksafon), Emre Batı (piyano), Atalay Uyuay (perküsyon), Doğukan Kantur ve Berk Gaspar’dan oluşan müzik grubunun konseri ile sona erdi.

Ek Resimler
Bu içerik 03.05.2018 tarihinde yayınlandı ve toplam 923 kez okundu.