8 NİSAN KUTLAMA MESAJI

8 Nisan 1971 tarihinde farklı ülkelerden Roman delegelerin katılımıyla Dünya Roman Kongresi düzenlenmiş ve Uluslararası Roman Komitesi kurulmuştur. Komitenin 1990 yılındaki toplantısında ise 8 Nisan tarihinin Dünya Romanlar Günü olarak kutlanması kararlaştırılmıştır. Bu özel gün, Roman kültürünün kutlandığı ve Roman halkının karşılaştığı sorunlara yönelik farkındalığın artırılmaya çalışıldığı bir gündür.

Ülkemizde ise 8 Nisan tarihi ilk kez 2021 yılında Cumhurbaşkanlığı Genelgesi ile Romanlar Günü olarak nitelendirilmiş ve bu doğrultuda kutlamalar yapılması bildirilmiştir. Bu kapsamda yüzyıllardır birlikte yaşama pratiğinin en güzel örneklerini sergilediğimiz Romanlar, milletimizin kıymetli parçalarından birisi olarak 8 Nisan Romanlar Gününde anılmaktadır.

Trakya Üniversitesi Roman Dili ve Kültürü Araştırmaları Enstitüsü olarak; Romanların ekonomik, kültürel ve sosyal yapılarının daha iyi anlaşılmasını sağlamak suretiyle bu konuda izlenecek politikalara bilimsel destek olmak, Roman Dili ve Kültürü hakkında araştırmalar yapmak ve bu araştırmaları disiplinler arası alanlara yaymak amacıyla akademik çalışmalar yürütmekteyiz. Bu kapsamda 8 Nisan Romanlar gününü enstitümüzün misyon ve vizyonuna uygun olarak her yıl akademik çalışmalar ile kutlamaktayız. Bu yıl ise 8 Nisan Romanlar Günü etkinliği olarak 15 Nisan 2024 Pazartesi günü saat 11:00’da “Roman Çalışmalarından Örnekler” başlıklı çevrimiçi bir panel gerçekleştireceğiz.

Tüm halkımızı panelimize davet eder, Romanlar gününü kutlarız.

Ek Resimler
Bu içerik 08.04.2024 tarihinde yayınlandı ve toplam 61 kez okundu.